Kulturarrangemang 2004
UKF:s egna arrangemang och ett urval av andra föreningars
/ukf/ukfarr04.htm

UKF:s Startsida          Tidigare programutbud


Vi tar vanligen upp en deltagaravgift på 20-40:- för publika aktiviteter beroende på våra omkostnader.  Tillsammans med den årliga medlemsavgiften är den vår viktigaste inkomstkälla.

Program för år 2004 

Tisd 10 februari kl 19.00   Hembygdsgården Klint, Prästvägen 8. Bro
Sista avrättningen i Bro - Rånmordet vid nuvarande centrum 1840
Bröderna Ljung berättar om den fördjupade forskning de bedrivit kring mordet, rättegången, avrättningen och ett tidningsreportage med den dömdes tal på Bro härads avrättningsplats. Tidens vardagsförhållanden visas i ord och bild. Kaffe för 30:-. 
Vid cykelturen i Lejondalsområdet 8 juni besöker vi bl.a. avrättningsplatsen.
Arrangör: Bro och Lossa hembygdsförening


Onsd 10 mars kl 19. Tammsviks Herrgård och konferens, Låssa
Lär känna din bygd.
Besök på Tammsvik Herrgård och Konferens
Tammsvik bjuder till sig hembygdsintresserade i bygden. Vi får ta del av UKF:s  forskningsprojekt, Tammsviks historia och nuvarandeverksamhet. Kaffe serveras.Bro d´River Boyssjunger. För att kunna välja lämplig storlek på lokal behöver vi veta hur många som tänker deltaga.Förhandsanmälan till UKF en vecka innan: tel 582 405 15, telefonsvarare 582 41 355,  eller ukf@ukforsk.se
Arrangör:UKF / Tammsvik


Onsd 24 mars kl 19. Skällsta SäteriUtställningshallen,nära Håtuna kyrka vid
vägen mot Nyborg        
Nu kan vi inte ta emot fler
Lär känna din bygd
Håtuna - en centralort i gammal tid. 
Håtunaleken och Fornsigtuna.  
Skällsta Säteri bjuder
till sig hembygdsintresserade i bygden.
Var blev kung Birger tillfångatagen? Börje Sandén berättar om Håtunalekens roll i historien och om sina aktuella studier kring det medeltida Fornsigtuna. Det är i år 20 år sedan amatörarkeologerna grävde fram den forntida kungsgården. Bägge Fornsigtuna och Signhildsberg är målet för årets "grand-tour" 16 maj. Den nya ägaren av Skällsta, Karl-Erik Karlsson, bjuder på kaffe i sin stora utställningshall. Förhandsanmälan en vecka innan till UKF: tel. 582 40 515,  telefonsvarare 582 41 355 eller
ukf@ukforsk.se
Arrangör.UKF och Håtuna / Håbo-Tibble hembygdsförening / Skällsta säteri


Onsd 7 aprilkl 19. Kvistabergs observatorium Bro.  20:-
Repris av höstens övertecknade arrangemang
Fullbokat: Nu kan vi inte ta emot fler

Vi bekantar oss med stjärnhimlen
Amatörastronomerna Johnny och Conny Ljung berättar om stjärnhimlen som före vår alltför "upplysta tid" var en del av människans vardag. Professor Oja ger några exempel på vad professionell astronomi handlar om. Med hjälp av ett avancerat datorprogram studerar vi stjärnhimlens utseende vid olika tidpunkter. Vi får veta hur ett privat observatorium kom att knytas till Uppsala universitet. Om vädret tillåter finns planeter att beskåda i mindre kikare och teleskop. Om inte asteroidforskningen pågår just denna kväll får vi också besöka stora kupolen med Schmidtteleskopet. Och till slut frågan: Varför har fyra himlakroppar namn efter Upplands-Bro-bor? 
Deltagarantalet är begränsat. Förhandsanmälantill 582 405 15, telesvar 582 41355 
ellerukf@ukforsk.se
Arrangör:UKF/Kvistaberg            


Onsd 14 april kl 19.30.  Villa Skoga. Gamla landsvägen 4 i Kungsängens centrum, bakom Systembolaget ca 5 min. gångväg från pendeltåget.
Island - isländska sagor och bilder från en rundtur på ön
Börje Sandén besöker historiskt och geologiskt intressanta platser. Vad berättar Snorre Sturlasson om folklivet på en tingsplats som exempelvis Fornsigtuna. Vi får se hur dagens galciärer omdanar landskapet på samma sätt som istiden skapade det svenska landskapet. I Upplands-Bro finns två orter som är omnämnda i de isländska sagorna, Fornsigtuna och Stäket. Vad sägs om dem?
Föredraget föregås av UKF:s årsmöte kl 19.00


I  föredrag på Stockholms universitet presenteras bl.a. UKF:s lokalhistoriska forskning måndagen den 19 april kl 15.45 - 16.30. Lokal: Aula Magna, seminarierum Spelbomskan.

Temat för det årliga mötet med Stads- och kommunhistoriska institutet detta år är
"Den gränslösa lokalhistorien"

Tre lokalhistoriker kommer att reflektera kring ämnet från sina skilda utgångspunkter.

13.00 Stads- och kommunhistoriska institutet 85 år, Lars Nilsson, föreståndare
13.30 Tillkännagivande av 2004 års mottagare av Yngve Larssons pris för stads- och kommunhistoriska insatser.

13.40 Den gränslösa lokalhistorien.
          Inledning Lars Nilsson

13.45 Peter Olausson, Karlstads universitet.
         Den akademiska och folkliga lokalhistorien.
14.30 Kaffe
15.00 Knut Sprauten, föreståndare för Norsk Lokalhistorisk institutt.
         Finns det en särskild norsk lokahistorisk modell?
15.45 Börje Sandén, Upplands-Bro Lokalhistoriska forskningsinstitut.
         Lokalhistoria à la Bro.
16.30 Avslutning

Seminarierum Spelbomskan i Aula Magna, Stockholms universitet
Konferensen är kostnadsfri

Anmälan senast 12 april via e-post nils.fabiansson@historia.su.se telefon 08-16 28 97
www.urbanhistory.su.se


Tisd. 20 april kl 19.  Hembygdsgården Klint, Prästvägen 8. Bro
Jakob Mörk och Jakob Gripenstedt - två Brobor som skrev in sig i svensk historia.
Börje Sandén berättar om prästen Mörk i Bro, som skrev vårt lands första roman och fick sin tids stora utmärkelse  men dog i största fattigdom i Bro. Samtida med honom var hovjunkaren på Lejondal, separatisten som vägrade att låta sina barn döpas av bl.a. Mörk. Gripenstedt skapade och drev i flera årtionden Upplands sydligaste järnmanufaktur vid Lejondal, vars rester vi besöker vid sommarens cykelutfärd 8 juni. Kaffe serveras. 30:-.
Arrangör:Bro och Lossa hembygdsförening


Onsd 21 april kl 18.00 Bro´s Royal Bar, Blomsterv. 9, Bro Centrum   OBS  ändrad dag
Denna vecka genomförs Världsbokdagen över hela världen
Fira Världsbokdagen på Bro's Royal Bar
med Börje Sandén som berättar om Boken om Bro och händelser i trakten

Shirin och Börje hälsar er välkomna till en historisk afton i mysig miljö
med god mat och ett glas vin/öl för 159:-
Var och en får en bok av något slag

Beställ bord i god tid. Ring 08-582 477 80; 0733-69 97 30
Arrangör: Bro's Royal Bar / UKF


Sönd. 25 april kl 13.  Skällsta Säteri, nära Håtuna kyrka, vid vägen mot Nyborg
Exkursion till platsen för “Håtuna-gruvan” vid Skällsta, där grafit bröts senast under 2:a världskriget. Ett arrangemang tillsammans med Håtuna/Håbo-Tibble hembygdsförening. Guide på platsen är kvartärgeologen docent Harald Agrell vid SGU i Uppsala, där han bl.a. arbetar med geovetenskapligt skyddsvärda objekt. Ev. får vi tillfälle att se de bilder som togs strax innan minnena av gruvverksamheten "städades bort" av en tidigare ägare för några år sedan. Visningen äger i så fall rum i nuvarande ägarens utställningshall. Om tiden tillåter besöker vi också den intilliggande Ingvarstenen och hör historien om ett vikingatåg, som finns belagt i två självständiga källskrifter. På hemsidan finns mycket skrivet om grafitgruvan och verksamheten.
Arrangör: UKF / Håtuna och Håbo-Tibble hembygdsförening


Sönd 9 maj kl 17.  Bro's Royalbar; Bro centrum invid Dagcentralen.
Fira Europadagen med Bro d'River Boys.
Bros egen Barbershopkvartett sedan 25 år underhåller med musik ur sin stora repertoar med klassiska Evergreens, ibland med improviserande jazzinslag. De bjuder på svenska folkvisor, sånger av Bellman, och kanske några Negro Spirituals. Minns du Delta Rythm Boys från 50-talet; kvartetten framför sin uppteckning av deras kända Kristallen den fina. Minns du Morsans grammofon? Kom och lyssna.
God mat och ett glas vin/öl för 159:-
Bordsbeställning08-582 477  80 
Mer om Bro d´River Boys   Lyssna på några exempel ur repertoaren.
Arrangör:
Bro´s Royalbar / Bro d´River Boys

Sönd. 16 maj kl 13. Samling vid Signhildsbergs parkering. Åk väg mot Aske kursgård i Håtuna, därifrån tillfällig skyltning. Ingen förhandsanmälan. Kostnad 20:-
Fornsigtuna/Signhildsberg - "grand-tour 2004"
Arkeologiska undersökningar - både de som verkställdes 1984 — 1988 och de som aldrig blev av på 1920-talet, isländska sagor, folkvisor, kulturhistoria, 80-talets debatt om “vaggan”, gårdshistoria, gammal och ny historia, bl.a. Börje Sandén ställer frågorna:Vad var det egentligen för anläggningar som Aschaneus beskrev så detaljerat1612?. Kan det verkligen ha varit de forntida anläggningarna vi grävde ut?     Läs om de medeltida anläggningarna.
    
Dagen avslutas med besök på en intilliggande "illegal" handelsplats invid “Habors vret” och “Habors källa”. Observera att kapitlet Fornsigtuna i hembygdsboken Det hände i Upplands-Bro skrevs före de första arkeologiska utgrävningarna någonsin. Skildringen stöder sig således endast på historiska källor, bl.a. i form av en karta från 1600-talet, jordeboksuppgifter och andra historiska handlingar.
     I väntan på en ny upplaga av hembygdsboken finns bokens text på UKF:s hemsida, liksom Saxo Grammaticus’ berättelser från 1200-talet om Habor och Signhild och Aschaneus’ iakttagelser 1612 i såväl originaltext som med modern svenska.  Läs här kapitlet Fornsigtuna ur hembygdsboken
Arrangör:UKF/Håtuna och Håbo-Tibble hembygdsförening/Signhildsberg


Tisd. 8 juni kl 18.00.   Samling vid Klint, Prästvägen 8, Bro
Cykelutflykt till Lejodalsområdet
Vi besöker de tre fördämningsvallar som finns kvar vid det vattenmagasin, vars vatten drev smideshamrarna vid Gripenstedts manufakturverk i mitten av 1700-talet, tar oss en titt på Bros enda jättegryta, dröjer en stund för att begrunda herrgårdens och slottets historia innan vi åker till landets minsta häradsallmänning med sin lilla urskog och Bro härads avrättningsplats, som finns inritad på den äldsta bevarade kartan över Bro. Om vi orkar och tiden tillåter tar vi oss till ruinerna av Lejondals sågkvarn mellan Hällkana och Roligheten. Vi gör en kaffepaus på lämplig plats. Som längst ca 7 km. tur och retur
Arrangör: Bro och Lossa hembygdsförening 


Kulturprogram för Upplands-Bro 2:a halvåret 2004
UKF:s program och ett urval från andra kulturorganisationer


Favorit i repris - Röde Orm
Sigtuna museum, Utställningshallen Stora Gatan 56B
12 juni - 29 augusti
- en 90 meter lång textil applikation av konstnären Jordi Arkö i samarbete med Handarbetets Vänner (efter Frans G. Bengtssons romaner). Ett urval av de 200 litografierna ingår.
Utställningen visades för tio år sedan i Sigtuna. Sedan dess har den satts upp över hela världen.
Här visas också åter hela eller delar av utställningen Fruktad Älskad Utnyttjad – bilden av vikingen genom tiderna som ett fördjupningsmaterial till Röde Orm-utställningen.
Prod. Carl-Axel Valen, Jordi Arkö, Handarbetets Vänner och Sigtuna Museum

Lörd 21 augusti, öppet hus 12.00 - 16.00
Bygdens dag i Tjusta (Håtuna och Håbo-Tibble)
Sång - musik - underhållning - hantversksutställning - Tjusta handel m.m.
Utförligare annons i Bålsta-Upplands-Bro bladet
Arr: Hembygdsföreningen tillsammans med övriga föreningar och försmlingarna.

Arkeologidagen 2004 - sönd 22 augusti kl 10 och 13
1)  Arkeologidagen – arrangerad av Sigtuna Museum kl 10       
Billby – en rundvandring i Fornsigtunas grannskap
Tid:            kl 10
Plats:         Billby ca 3 km nordväst om Sigtuna
Samling:    Parkeringsplats sydöst om Billby gård (se skyltar)
Billby gård och omkringliggande landskap har länge legat i skuggan av två historiskt och arkeologiskt intressanta och betydelsefulla platser, Sigtuna och den forna kungsgården Fornsigtuna, sedermera Signhildsberg. Vid en arkeologisk utredning våren 2004 påträffades ett stort antal nya fornlämningar som tillsammans med historiskt material har bidragit till en förbättrad och delvis ny helhetsbild av Billby by och dess föregångare. Med utgångspunkt i de nya resultaten kommer vi att göra en rundvandring i fornlämningsmiljön kring Billby gård med tyngdpunkten lagd på järnålder och medeltid.
Arr. Sigtuna Museum  Tel. 08-597 838 70

Kan kombineras med en visning av  nedanstående            
Se karta
 
2)  Arkeologidagen - arrangerad av Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut  kl 13
Sönd 22 augusti, samling vid Signhildsberg i Håtuna kl 13.00
Fornsigtuna - en kungsgårds historia
Arkeologiska undersökningar 1984-88 avslöjade en vikingatida kungsgård med tingshög, platåhus och husgrundsterrasser vid Signhildsberg i trakten av Håtuna kyrka i Upplands-Bro. Utgrävningarna gjordes av medlemmar i  arkeologisektionen inom Stockholms läns hembygdsförbund under ledning av Riksantikvarieämbetet. Vi redogör för utgrävningarna och hur de kom till stånd samt berättar om de förutsättningar som finns för återupptagande av undersökningar av såväl forntida som påstådda medeltida byggnadslämningar. Mer om detta på UKF:s hemsida.
 
Samling på parkeringsplatsen vid Signhildsberg kl 13. Åk E18 mot Enköping. Tillfällig skyltning från väg 269 Bro - Sigtuna via Aske kursgård. Ingen kostnad.
Arr. UKF och Signhildsberg

Onsd 8 sept kl 19.00. Kvistabergs observatorium, Bro
Vi bekantar oss med stjärnhimlen.   Repris av vårens fulltecknade arrangemang.
Professor Tarmo Oja ger exempel på aktuell astronomisk forskning om asteroiderna som cirkulerar kring jorden. Amatörastronomerna Conny och Johnny Ljung berättar om stjärnhimlen som före "vår alltför upplysta tid" var en del av människans vardag. Du får en snabbkurs i astronomins historia. Med hjälp av ett avancerat datorprogram demonstreras på filmduk himlakropparnas gång över himlen både nu och i gångna tider. Historien om hur Uppsala universitets observatorium kom till Bro.
OBS. Förhandsanmälan    UKF: 08-582 40 515.  Kostnad 20:-
Arr.  UKF och Kvistabergs observatorium

Sönd 12 sept. Avfärd från Klarabergsviadukten kl 10. Anmälan senast 2 sept
Med buss till Fornsigtuna-Signhildsberg från Stockholm med ARKEOLOGIRESOR.
Platsen med de många frågetecknen, där Arkeologisektionen inom Stockholms läns hembygdsförbund 1984-88 var med och undersökte en forntida anläggning. Men här måste ha funnits en imponerande medeltida anläggning att döma av flera bevarade skriftliga upplysningar lämnade vid tre tillfällen under 1600-talet. De försvann emellertid spårlöst både i naturen och i arkiven omkring 1670 när herrgården Signhildsberg byggdes.
     Det finns inga allmänna kommunikationer som tar besökaren till platsen. För de många icke bilburna erbjuder ARKEOLOGIRESOR denna busstur.  Vi kommer att få ta del av Börje Sandéns forskningar från mitten av 1970-talet fram till nu med inblickar i den första antikvarieinstruktionen som utfärdades 1630 för Martin Aschaneus uppvuxen på granngården Aske. Han blev formellt sett vår första riksantikvarie med uppgift att utbilda sin efterträdare.

Om tiden medger besöker vi på återvägen Fornborgen och Kultplatsen vid Draget, där fritidsarkeologerna för några år sedan fann att vissa delar av anläggningen anlades i slutet av stenåldern.

Anmälan snarast till Gun Sundblad 717 15 05, Gunilla Strand 742 06 60 (kväll)
Margareta Nordfors 99 06 05 eller Börje Sandén 582 40 515 för Upplands-Brobor.
Avfärd från Klarabergsviadukten kl 10 sönd 12 september, återkomst ca 17-18
Påstigning vid Kungsängens centrum - Dagcentralen ca 10.20 och Bro Centrumparkering ca 10.40

Kostnad ca 100:- beroende på deltagarantalet.  Medtag matsäck.
Arr. Arkeologiresor / Vera Torgilsson

Torsd 16 sept. Bro bibliotek kl 19.00
UPPLANDS-BRO FÖR NYFIKNA
Börje Sandén ger några glimtar ur Upplands-Bros innehållsrika historia och svarar på publikens frågor.
Arr. Upplands-Bro bibliotek

Lörd. 18 sept. Bro Centrum från ca kl 11.
Fest i byn
Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut berättar om sin verksamhet vid den årliga föreningsdagen. Sånggruppen Bro d´River Boys med bl.a. Barbershop sånger.
Arr. Kultur & Fritid - Företagarföreningen - Föreningslivet - Brohuset

Tre onsdagar: 29 sept, 13 okt,  27 okt, kl 19, Villa Skoga, Gamla landsvägen 4, Kungsängen, nära pendeltåget.  Kostand 40:- per gång
Kulturmånad i kommunen
Högkulturer i Nord-Amerika före Columbus
1) Storhusbyggarna i Chaco Canyon. Om det märkvärdiga Anasazifolket.
2) Bland matematiker och astronomer i Ohio. Den 2000-åriga Hopewellkulturen.
3) Cahokia - en tusenårig jättemetropol i Mississippidalen. Huvudstaden i ett stort kulturrike.
Två av kulturerna använde sig av processionsvägar i likhet med vårt Rösaring.
Tre föredrag av prof. emeritus Jens Tellefsen, Tekniska högskolan i Stockholm.
Föredragshållarens fylliga beskrivning av innehållet finns på www.ukforsk.se/ukf/tellefsen.htm
Kostand 40:- per gång
För en del år sedan ledde han en kurs hos oss om hur forntida teknik och vetenskap kan utläsas genom arkeologiska observationer. .
Arr. UKF och Studieförbundet Vuxenskolan

Onsd 29 sept. kl 19, Villa Skoga, Gamla landsvägen 4, Kungsängen
Högkulturer i Nord-Amerika före Columbus - 1
1) Storhusbyggarna i Chaco Canyon
.
Ett folk som bodde i nuvarande Arizona, New Mexico och Colorado och uppförde väldiga byggnader inne i enorma grottor. Mellan deras bosättningar anlades processionsvägar, spikraka och ibland många mil långa. Jens Tellefsens utförligare presentation
Kostnad 40:-
Arr. UKF och Studieförbundet Vuxenskolan

Tisd 12 oktober, Hembygdsgården Klint, Prästvägen 8, Bro, kl 19.00
Kulturmånad i kommunen 
Tidagre annonserad
programpunkt flyttad till 9 november.
I stället görs denna kväll programmet för 9 november med delvis ändrat innehåll.
"Brogård /Bro i hembygdsperspektiv"

Bro socken och Brogård var under långa perioder delvis samma begrepp. Börje Sandén berättar och visar bilder av utvecklingen från forntid till nutid, bl.a. årets skörd av bilder från ett Brogård som väntar på sin nya framtid. Senaste nytt om gårdens förvandling till golfbanor, kursgård och Whiskeydestilleri.
Servering: Kaffe med dopp
Arr. Bro-Lossa hembygdsförening

Programmet "Bro på den gamla goda tiden", Erik Winnars, son till lanthandlare Viktor Jonsson, berättar om tiden 1930 - 1950 äger rum den 9 november.
Servering: kaffe med dopp  
Arr. Bro-Lossa hembygdsförening

Onsd 13 okt. kl 19, Villa Skoga, Gamla landsvägen 4, Kungsängen
Högkulturer i Nord-Amerika före Columbus - 2
2) Bland matematiker och astronomer i Ohio. Den 2000-åriga Hopewellkulturen
Denna indiankultur är obekant för de flesta amerikaner, trots att den verkat mitt i USA.
Jens Tellefsens utförligare presentation.
Kostnad 40:-
Arr. UKF och Studieförbundet Vuxenskolan

Onsd 27 okt. kl 19, Villa Skoga, Gamla landsvägen 4, Kungsängen
Högkulturer i Nord-Amerika före Columbus - 3
3) Cahokia - en tusenårig jättemetropol i Mississippidalen. Huvudstaden i ett stort kulturrike.
Enligt arkeologiska utgrävningar kan det ha bott nära 20000 människor i trakten av St Louis
Jens Tellefsens utförligare presentation.
Kostnad 40:-
Arr. UKF och Studieförbundet Vuxenskolan

Lörd 30 okt.  kl 11-16 Villa Skoga, Kungsängen
Historisk dag  - Upplands-Bro i forntid, nutid och framtid.
Kl 12.   Börje Sandén  "Spår av vikingar i Upplands-Bro"
Kl 14.   Scenfabriken uppträder och  Håkan Heglert (s) pch Ted Wright (v) informerar om "Upplands-Bros byggplaner och den nya översiktsplanen"
Se utförligare program i  Bålsta/Upplands-Bro Bladet
Arr. ABF

Tisd 9 nov.  Hembygdsgården Klint kl 19, Prästvägen 8, Bro
OBS Programmet om gamla Bro med Erik Winnars utgår på grund av sjukdom
Arr. Bro-Lossa hembygdsförening

 Onsd 17 nov.   Säbyholms Naturbruksgymnasium, huvudbyggnaden, kl 19.
Från Magna Sunnerdahls hemskola på landet 1911 till dagens Naturbruksgymnasium.
Lär känna din bygd. Historik över en svunnen epok - frågan om skolans framtid. Här myntades namnet "Bro d'River Boys" vid 1950-talets slut; dagens medlemmar ger en återblick på repertoaren genom tiderna.
Arr. UKF och Naturbruksgymnasiet

Onsd 8 dec. Hembygdsgården Klint, kl 19, Prästvägen 8, Bro
Julsånger m.m.
Traditionsenligt kommer Bro d´River Boys and Girls att framföra de sköna julsångerna med några tillskott i repertoaren.
Servering: Kaffe med dopp.
Arr. Bro-Lossa hembygdsförening

Trettondagen 6 januari 2005. Bro kyrka kl 18.
Julens sånger och dikter med Bro d'River Boys and Girls i Bro kyrka
Dikterna är hämtade ur Hjalmar Gullbergs Den heliga natten och Familj på flykt och spänner över tiden från Jesu födelse till familjens flykt till Egypten. I den senare avdelning några mer "världsliga" julsånger.
Svenska och utländska julsånger.
Arr. Bro församling

UKF:s öppningssida  Ämnesområden      Rapporter