Århundradets auktion i Bro -1999
Viktor Jonssons gamla lanthandel invid Bro gamla järnvägsstation
lörd-sönd 12-13 juni. visning kl 9-11, auktion 11-17
ukf/auktion.htm
UKF:s startsida            Tidsbild från seklets början


Bro hembygdsförening 
håller offentlig auktion
med kuriosa, varulager, inventerier, lösöre från 
Viktor Jonssons gamla affär 1907 - 1973, ICA-affären innan Bro Centrum öppnades 1973.
 
Auktion: likartade utrop varje dag, ca 500. Visning kl 9-11 varje dag, därefter auktion till kl 17.00
Redskap, möbler, trädgårdsmöbler, spik, bult och andra järnvaror, tvättmedel, tvål, tyg och sybehör, kläder, skor, pampuscher, stövlar, husgeråd, porslin, Höganäskrukor, kopparkärl, porslin, trasmattor (nya och begagnade), böcker, kokböcker.
    

Läs Torsten Elgs berättelse om Viktor Jonsson och hans affär

Varulagret har varit orört sedan nedläggningen 1973. Mycket finns kvar i huvudbyggnaden omedelbart innanför butiken Bro Glas och Ram. Huvudlagret ligger i ett magasin i tre etage. Hembygdsföreningen var ursprungligen intresserad av att förvärva ett urval typiska äldre produkter och räkenskapsböckerna som berättar om varor och människor från seklets början. Du kanske har sett utställningarna både i hembygdsgården och i Bro centrum.

Projektet utvecklades därhän att Bro hembygdsförening erbjöds att få inkomsterna från en försäljning av lager och inventerier om den åtog sig att röja och städa upp i byggnaderna. När butikslokalerna hyrdes ut lagrades varor och inventerier där det fanns ledigt utrymme. 

Först gällde det att städa undan decenniers damm- och smutslager. Väldigt mycket ansågs omöjligt att sälja. Ragnsell har välvilligt sponsrat föreningen med containrar. Vi har fyllt 7-8 stycken  med enbart skräp. Särskilt bekymmersamt har "giftlagret" varit, dvs kemikalier, oljor, drivmedel, färger m.m. Ragnsell har även här välvilligt tagit hand om materialet. Men föreningen har fått stå för Sakabs destruktion och identifiering av obestämbara ämnen till en kostnad av ca 14000:-. 

Viktor Jonsson var huvudbutik för ett stort område och kunde erbjuda allt som samhället behövde innan specialaffärer tillkom. Särskilt spik och järnvaror finns det mycket kvar av; hästskor, hästskosöm, och en mängd andra järnredskap. Resterna av tapetlagret från 20- och 30-talet är utomordentligt intressant. Vi har sparat ett stycke ur närmare 800 rullar innan vi lämnat dem till ett planerat tapetmuseum på Långholmen i Stockholm. 

Viktor Jonsson hade hand om dynamitförsäljningen inom ett stort område och räkenskapsböckerna berättar vilka han levererat till. Han höll jägarna med ammunition. Ett visst utbud av hyvlade trävaror tycks han ha hållet; på hyllan för trävaror hittade vi dörrkarm i metervara. Många hundra glas för fotogenlyktor kan vi erbjuda. Ett par säckar med orostat kaffe har vi också - fast själva säckarna har råttorna ätit upp för länge sedan. 

Ett antal underbara hattar och kläder från 40-talet. Laxrosa charmeus-underkläder, herrpyamas och strumpor. Tuffa overaller för barn, arbetskläder, städrockar. Sängkläder, gardiner, dukar, lakansväv och tyger. Knappar och sybehör. Mängder av roliga affärsskyltar. Nog skulle det väl vara trevligt att tvätta i Persil och lukta gott av Palmolive-tvål. Har du självsprickor? Vi har boten - spensalva. Smörj dina stövlar med äkta fiskarsmörja. Plantera blommor i gamla plåthinkar och krukor. Har du slagit sönder fotogenlampsglaset? Vi kanske kan hjälpa dig.

UKF:s startsida            Tidsbild från seklets början